Essen thermo

Fraxinus excelsior L.

Home » Werkblad » Essen thermo

Essen thermo

Houtbeschrijving

Thermo-Essen wordt vervaardigd door essen kunstmatig te behandelen met hitte. Het essen krijgt hierdoor een donkere, warme kleur.
Vers gezaagd hout kan een rozeachtige tint vertonen. Aan het licht blootgesteld, wordt blank essen op den duur geler van kleur. Het kernhout, dat slechts bij bomen vanaf een leeftijd van circa 60 jaar of ouder voorkomt, is bruin. Door het grillige verloop van de kern komt bruin/wit gestreept of gevlamd (kwartiers of dosse) hout voor, dat met de naam olijfessen wordt aangeduid.

Essen staat bekend om zijn taaiheid. Vaak is men ten onrechte van mening dat het bruine hout minder taai is dan het witte. Van groter belang voor de taaiheid is de groeiringbreedte bij deze ringporige houtsoort. Van snel gegroeid hout met brede groeiringen bestaat het grootste oppervlak van de doorsnede uit vezelweefsel. Bij langzaam gegroeid hout met smalle groeiringen is het percentage vezelweefsel veel kleiner. Essen met brede groeiringen is daarom veel sterker en taaier dan essen met smalle groeiringen. De sterkte van essen is op zijn gunstigst wanneer de groeiringen een breedte van gemiddeld 2,5 tot 4 mm hebben.

Volumieke massa: 720 kg/m3

De prijzen zijn inclusief 21% BTW.
Deze werkbladen kunnen door ons bewerkt worden.

SOORT DIKTE LENGTE BREEDTE BEDRAG
Thermo-Essen 30 mm* 500 cm 62,5 cm Prijs op aanvraag
Thermo-Essen 40 mm* 500 cm 62,5 cm Prijs op aanvraag

* deze werkbladen hebben een langere levertijd van ca. 8 weken.